x

Βανδή Δέσποινα

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Προσωπική ζωή Έχει παντρευτεί τον Ντέμη Νικολαΐδη στις 17 Ιουνίου 2003, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την Μελίνα (8 Φεβρουαρίου 2004) και ένα γιο, τον Γιώργο (21 Αυγούστου 2007).

Καριέρα

1994-1996: Τα πρώτα χρόνια

Η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Γέλα μου το 1994  από την Minos EMI. Ο δίσκος αυτός ξεχώρισε από το ντουέτο Το Αδιέξοδο με το Γιάννη Πάριο , σε στίχους και μουσική του Βασίλη Καρρά  και τα τραγούδια «Γέλα μου» και «Δεν υπάρχει τίποτα». Το 1996  η Βανδή κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο της, Εσένα Περιμένω. Μεταξύ των επιτυχιών του άλμπουμ, τα «Εσένα Περιμένω», «Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη» και «Έφυγες», τραγούδια γραμμένα από το φίλο της μουσικό παραγωγό Τόνι Κονταξάκη.

1997-1999: Επιτυχία (Δέκα εντολές – Προφητείες)

Το 1997  η Βανδή συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο , ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το αλμπουμ  Δέκα Εντολές, το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Η συνεργασία τους αποδείχθηκε επιτυχημένη τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη χρονιά το 1998 , κυκλοφόρησε σε στίχους και μουσική του Φοίβου , το CD σινγκλ Σπάνια, το οποίο περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και το «Ούτε ένα ευχαριστώ». Αργότερα το 1999 , της προτάθηκε να υποδυθεί ένα ρόλο guest star στην τηλεοπτική σειρά Δύο Ξένοι , ρόλο τον οποίο αποδέχτηκε. Ο επόμενος δίσκος της ήταν οι Προφητείες. Κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του.Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος. Αργότερα την ίδια χρονιά, η Βανδή έδωσε την πρώτη της προσωπική συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού  με κοινό 7.000 θεατών.

2000-2003 (Γεια – Δέσποινα Βανδή: Live)

Το 2000 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε το σινγκλ Υποφέρω. Ο δίσκος αυτός έγινε 6 φορές πλατινένιος και βραβεύτηκε ως το πιο επιτυχημένο σινγκλ όλων των εποχών στην Ελλάδα, από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin.Το φθινόπωρο του 2001  η Βανδή  αποφάσισαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Heaven Music, μία νέα δισκογραφική εταιρία, μέλος του ομίλου ANT1 (τότε ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα). Η επόμενη επιτυχία της, το Γεια 2001 , ήταν ένα διπλό άλμπουμ με 21 νέα τραγούδια και έγινε 4πλά πλατινένιο. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες χώρες, όπως η Τουρκία  και ο Λίβανος . Με τη λήξη αυτού του έτους, η Βανδή έδωσε στη Θεσσαλονίκη δωρεάν συναυλία με περισσότερους από 62.000 θεατές. Το 2002 η Δέσποινα τιμήθηκε με το βραβείο «Ελληνίδα Καλλιτέχνις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2002» στο διαγωνισμό του World Music Awards του 2002  στο Μοντε Κάρλο . Ήταν η πρώτη φορά που αυτό το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Λίγο πριν τελειώσει του 2002 κυκλοφόρησε το σινγκλ Άντε Γεια, που έγινε διπλά πλατινένιο. Ταυτόχρονα τα τραγούδια του “Άντε Γεια” μαζί με κάποια επιπλέον remixes συμπεριλήφθηκαν στην επανακυκλοφορία του άλμπουμ Γεια, το οποίο με την επανακυκλοφορία έγινε πέντε φορές πλατινένιο.

2003-2004: Διεθνής καριέρα

Το τραγούδι «Gia», σε στίχους και μουσική Φοίβου , εισχώρησε στη διεθνή μουσική σκηνή και το 2003 έφτασε στα charts των ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard και Music Week), ενώ το τραγούδι «Opa opa» κυκλοφόρησε επίσης ως CD σινγκλ σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική, καθώς επίσης έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 120 συλλογές παγκοσμίως. Τα τρία πρώτα της διεθνή σινγκλ, «Gia» 2003 , «Opa Opa» (2004) και «Come Along Now» (2005) μπήκαν στις λίστες όλου του κόσμου. Η επιτυχίες αυτές σφραγίστηκαν με την κυκλοφορία ολοκληρωμένου άλμπουμ σε διάφορες χώρες του κόσμου κάτω από τον τίτλο Gia ή Come Along Now ανάλογα από τη χώρα και συμπεριλάμβανε εκτός από τα 3 διεθνή singles και άλλες επιτυχίες από την ελληνική έκδοση του Γεια. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας Radio Nova Era την τίμησε με το βραβείο της «Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004» στο Gala Radio Nova Era, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλιου στο Πόρτο . Έκανε μία εμφάνιση στη γερμανική εκπομπή Top of the Pops όπου παρουσίασε το τραγούδι της «Gia», καθώς συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία εκείνης της εβδομάδας «διάσημοι καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις». Η δουλειά της έχει κυκλοφορήσει ως remix από γνωστούς DJs και παραγωγούς, όπως μεταξύ άλλων οι Armand Van Helden, Milk & Sugar, Nick Skitz, Roger Sanchez, Junior Vasquez, Pete Tong, Bass Bumpers, DJ Gregory, Level K, XTM, Minimal Chic και Highpass. Τα τραγούδια της Gia και Opa-Opa μπήκαν στην λίστα «Records of the week» στις χορευτικές εκπομπές του BBC Radio 1.  Στο τέλος του Αυγούστου του 2004 πραγματοποίησε συναυλία στα πλαίσια του Beatstock Festival της Νέας Υόρκης . Tο καλοκαίρι του 2003 η Βανδή έδωσε συναυλία στο Λυκαβηττό σε κοινό 8.000 θεατών, λίγο πριν φύγει για την Ισπανία για να ακολουθήσει τον σύζυγο της Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα εισιτήρια της συναυλίας εξαντλήθηκαν. Η Βανδή εμφανώς συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια μίλησε στους fans της λέγοντας: «Θα μου λείψετε πολύ, θα σας σκέφτομαι εκεί που θα πάω» κάνοντας το στάδιο να την αποθεώνει αλλά και να στεναχωριέται ταυτόχρονα που η αγαπημένη τους τραγουδίστρια θα έφευγε. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε σε άλμπουμ το χειμώνα της ίδιας χρονιάς το οποίο έγινε πλατινένιο μέσα σε μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το πρώτο της DVD με τίτλο Δέσποινα Βανδή: The Video Collection ’97-’03. Το DVD αυτό έγινε χρυσό και μάλιστα ήταν το πρώτο DVD στην Ελλάδα που διακρίθηκε με χρυσή απονομή αφού, μέχρι τότε η IFPI δεν έκανε Χρυσές η Πλατινένιες απονομές στα DVD.

2004-2008 (Στην αυλή του παραδείσου – Δέκα χρόνια μαζί)

Μετά τη γέννηση της κόρης της στην Ισπανία, στις 08 Φεβρουαρίου του 2004, η Βανδή ταξίδεψε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το νέο της δίσκο με τίτλο Στην αυλή του παραδείσου ο οποίος περιείχε 11 νέα τραγούδια και έγινε Πλατινένιος από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος επανακυκλοφόρησε με τίτλο Στην αυλή του Παραδείσου Special Edition. Η επανέκδοση περιείχε τέσσερα νέα τραγούδια και ένα DVD με τα 18 βιντεοκλίπ από τη συνεργασία της με τη Heaven. Οι συνδυασμένες πωλήσεις της πρώτης και της δεύτερης έκδοσης του άλμπουμ ξεπέρασαν τις 100,000 αντίτυπα και το Στην Αυλή Του Παραδείσου έγινε διπλά πλατινένιο. Tο άλμπουμ Στην αυλή του Παραδείσου και η συλλεκτική του έκδοση, του χάρισαν στη Δέσποινα Βανδή έξι βραβεία σε δύο χρόνια στα Mad Video Music Awards  (Τα τρία πρώτα το 2005, ενώ τα άλλα τρία το 2006). Έτσι η Βανδή έγινε ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία σε δύο συνεχόμενες απονομές Mad Video Music Awards. Το καλοκαίρι του 2006 η Δέσποινα Βανδή πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα, με την πρώτη στο Λυκαβηττό , συγκεντρώνοντας 8.000 θεατές. Τον χειμώνα του 2006 κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο σινγκλ Κάλαντα το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Το χειμώνα του 2007 κυκλοφόρησε το νέο δίσκο της με τίτλο Δέκα Χρόνια Μαζί, ένα επετειακό CD που επισφράγιζε τα δέκα χρόνια κοινής πορείας της με τον Φοίβο. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος, σημειώνοντας μέτρια πορεία εμπορικά σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους της. Τον Ιούλιο του 2008 η Δέσποινα Βανδή επανακυκλοφόρησε το 10 Χρόνια Μαζί μαζί το τραγούδι «Ιt’s Destiny» σε μουσική Φοίβου-Schiller και στίχους Φοίβου.

2009-2011 (Υπάρχει ζωή – C’ est la vie)

Το χειμώνα του 2008 η Δέσποινα Βανδή δεν εμφανίστηκε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, επιλέγοντας να ξεκουραστεί μετά από τις συνεχείς πολυετείς εμφανίσεις της. Πραγματοποίησε φιλανθρωπικές συναυλίες στην Κύπρο , όπου έγινε και η απονομή του εκεί πλατινένιου της άλμπουμ 10 Χρόνια Μαζί, μετά από την αντίστοιχη απονομή στην Ελλάδα . Ακολούθησαν συναυλίες σε ΗΠΑ  και Καναδά , ενώ στη συνέχεια η Βανδή εμφανίστηκε με τους Goin’ Through σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα . Επίσης έδωσε μια συναυλία στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς , με τα έσοδα να προορίζονται για τις υποχρεώσεις της ομάδας. Στις 16 Ιουνίου 2009, η Βανδή έκανε την επάνοδό της, μετά από ένα χρόνο δισκογραφικής αποχής, με το τραγούδι «Υπάρχει ζωή», σε μουσική και στίχους του Φοίβου. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στις 24 Ιουνίου στα Mad Video Music Awards 2009, στο θέατρο Βράχων. Στις 29 Ιουνίου έδωσε την έναρξη για την περιοδεία της με τίτλο Long Hot Summer Tour με συναυλία στη Θεσσαλονίκη, τα εισιτήρια της οποίας εξαντλήθηκαν. Επίσης έσπασε το ρεκόρ προπώλησης εισιτηρίων αφού για την συναυλία της στην Ολυμπία  προπωλήθηκαν 3,000 εισιτήρια.  Με 32 συναυλίες με εξαντλημένα εισιτήρια και 150.000 θεατές συνολικά η περιοδεία θεωρήθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες της χρονιάς. Στις 2 Νοεμβρίου η Βανδή αποχώρησε από τη Heaven και ακολούθησε τον Φοίβο στη νέα δισκογραφική εταιρία Spicy που ίδρυσε. Στις 11 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε στο Politia live clubbing στη Θεσσαλονίκη με τους Goin’ Through. Την επόμενη μέρα, στις 12 Δεκεμβρίου, κυκλοφόρησε από την Heaven η συλλογή Δέσποινα Βανδή – Greatest Hits 2001-2009 ο οποίος περιελάμβανε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της από τη συνεργασία της με τη Heaven Music. Μετά από τις επιτυχείς εμφανίσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, ύστερα από δύο χρόνια απουσίας, εμφανιζόμενη στο Thalassa μαζί με τις 48 ώρες. Στις 14 Μαρτίου εμφανίστηκε στην εκπομπή Chart Show του καναλιού Alpha TV . Το επόμενο τραγούδι της Βανδή με τίτλο «Κορίτσι Πράμα part 1» κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου του 2010 σε όλα τα ραδιόφωνα της Ελλάδα. Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού ήταν και πάλι του Φοίβου.Το video clip γυρίστηκε στις 22 Μαρτίου στο Διογένης Studio.To «Κορίτσι Πράμα» ήταν το πρώτο μέρος του τραγουδιού και ακολούθησε στις 14 Μαΐου το δεύτερο. Κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν είχε έως τότε κυκλοφορήσει το τραγούδι του σε συνέχεια. Η Βανδή ήταν παράλληλα ο πρώτος καλλιτέχνης, που έδωσε για το ελληνικό MTV  Unplugged συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Χώρα στην Κυψέλη, στις 9 Ιουνίου 2010. Το νέο άλμπουμ της Δέσποινας Βανδή κυκλοφόρησε στις 13 Ιουνίου  με τον τίτλο C’est la vie.  Στο τραγούδι «Sunday» συνεργάστηκε για ακόμα μια φορά με το γερμανικό συγκρότημα Schiller.  Eμφανίστηκε ζωντανά στις 14 Ιουνίου, στα MAD Video Music Awards στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwo Do, όπου τραγούδησε το νέο της τραγούδι «Κομμάτι απ’ την Καρδιά σου» από το νέο της άλμπουμ και απέσπασε το βραβείο Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς. Ο δίσκος δεν είχε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς και έβγαλε λίγα επιπλέον σινγκλ μεταξύ των οποίων ήταν το τραγούδι: «Έρωτα θέλει η ζωή», το βιντεοκλίπ του οποίου γυρίστηκε στην Υδρα , το καλοκαίρι του 2010. Μετά από την επιτυχημένη της περιοδεία ανά την Ελλάδα, η Δέσποινα Βανδή εμφανίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2010 στο HMV Forum του Λονδίνου, με την εμφάνισή αυτή να αποτελεί την πρώτη της στη Βρετανική πρωτεύουσα. Το χειμώνα η Δέσποινα Βανδή εμφανίστηκε στην μουσική σκηνή VOX της Αθήνας. Το 2011 εμφανίστηκε και πάλι στα βραβεία του Mad Tv με το τραγούδι «Για άλλη μια φορά».

2012-2014 (Άλλαξα – Eurovision – The Voice)

Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησαν τα τραγούδια «Μου χεις περάσει» και «Γυρίσματα» ως προπομποί του επερχόμενου δέκατου προσωπικού άλμπουμ της με τίτλο Άλλαξα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2012 σηματοδοτώντας την επιστροφή της Βανδή σε πιο λαϊκούς ήχους, ενώ σημείωσε και εμπορική επιτυχία φτάνοντας τις διπλά πλατινένιες πωλήσεις. Τα σινγκλ που ακολούθησαν από το δίσκο ήταν τα τραγούδια: «Το νησί» (του οποίου το βίντεο γυρίστηκε στη Σκιάθο ), «Καταλαβαίνω» και «Το αστέρι μου». Τόσο το 2013 όσο και το 2014 η τραγουδίστρια παρουσίασε μαζί με τον ηθοποιό Γ. Καπουτζίδη τον ελληνικό τελικό επιλογής τραγουδιού για το διαγωνισμό της Eurovision. Στις 22 Νοεμβρίου 2013, μια ημέρα μετά από δηλώσεις του Νότη Σφακιανάκη  στις οποίες υποστήριζε τη Χρυσή Αυγή, η Βανδή εξέδωσε ανακοίνωση, κοινοποιώντας τη λύση της συνεργασίας τους. Στην ανακοίνωση ανέφερε πως αν και γνώριζε από τη εποχή της πρώτης τους συνεργασίας πως «ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, όπως και αν ακούγεται και μεταφράζεται αυτό, ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και με συνέπεια ωστόσο ως προς και τα δύο», και χαρακτήριζε δικαίωμα του να λέει τη γνώμη του, με την οποία συχνά διαφωνούσε, αισθανόταν πως εκείνη την περίοδο «τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν» και ανέφερε στο τέλος πως οι γονείς της ήταν μετανάστες. To χειμώνα του 2013 ήταν μία από τους κριτές- προπονητές στην ελληνική εκδοχή του μουσικού ριάλιτι The Voice, μαζί με τον Αντώνη Ρέμο , τη Μελίνα Ασλανίδου  και το Μιχάλη Κουινέλη. Επιστροφή στη Heaven Music – Δε με σταμάτησες Ξανά πίσω στην “αυλή του παραδείσου”. Η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε στη Heavenμετά από περίπου 5 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από το δελτίο τύπου του νέου της single “Καλημέρα”. Το τελευταίο single της Δέσποινας Βανδή στη Heaven ήταν το #1 “Υπάρχει Ζωή” το 2009. Σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά, η Δέσποινα Βανδή λέει την “Καλημέρα” της μέσα από την επιστροφή της στη Heaven, που ανήκει στον όμιλο του ΑΝΤ1. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επιτυχημένες εμφανίσεις της ως coach του The Voice, ενώ το νέο της album «Δε με σταμάτησες» κυκλοφορήσε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014. Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, κυκλοφορήσε ολοκληρωμένο album χωρίς την υπογραφή του Φοίβου. Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό φτάνοντας μέχρι και την πρώτη θέση στο chart του Ifpi.

This is the heading